Bcn comparteix el menjar


Nutrició sense desaprofitar res

Una organització sense ànim de lucre recupera excedents de cinc hotels de Barcelona i els distribueix a entitats socials. Ja fa uns mesos que treballen en aquest projecte. I els va bé. Cinc hotels de la ciutat, el Princesa Sofia, amb el que van començar, els hotels de la cadena Barceló, el Hilton i la cuina central de la Fira s’han ofert a col·laborar en la seva xarxa, que mira d’evitar el malbaratament dels aliments en un moment que són molt necessaris. Cal dir que encara que les circumstàncies no fossin aquestes, la seva filosofia seria la mateixa: llençar els aliments és un error. I ara a més és una indecència.

Nutrició sense fronteres recull els excedents de les cuines d’aquests establiments de Barcelona i els distribueix a nou organitzacions socials que al seu torn els donen a famílies afectades per la crisi. “No som experts en pobresa, som experts en nutrició, i el que fem és garantir un bon tractament d’aquests aliments excedents dels hotels i una distribució adequada per garantir una dieta justa als qui la reben”, expliquen la nutricionista Melanie Cassarino i Jesús Martín, també membre de Nutrició sense fronteres. De fet, l’organització va començar treballant fora d’Espanya, a l’Àfrica, concretament a Gàmbia, però el 2010 van decidir fer alguna cosa a Barcelona. Van presentar el projecte Barcelona comparteix el menjar a la Marató contra la Pobresa de TV3 i es van posar a treballar amb els 58.000 euros que els van donar. Ara busquen més hotels i també recursos per mantenir el projecte viu a partir del setembre.

Ells no manipulen els aliments. Instrueixen els responsables de les cuines perquè els empaquetin adequadament. En aquesta tasca asseguren que la complicitat dels xefs és essencial. “Els hotels en general són poc receptius, i al principi ens deien que ells no llençaven res. Quan vam arribar a les cuines i vam parlar amb la gent que hi ha i treballa amb els aliments tot va canviar”, explica Jesús Martín. La camioneta frigorífica de Barcelona comparteix el menjar s’encarrega de distribuir el que recullen als centres: proveeixen menjadors, centres on es reparteixenberenars per als nens –un servei que creix a causa de l’evidència que potser no hi haurà sopar a casa– però també a institucions on els aliments es lliuren empaquetats a les famílies perquè els escalfin a casa.

Melanie explica que sempre miren d’oferir racions amb una dieta equilibrada. Per exemple, en el cas dels berenars per a nens intenten introduir-hi lactis, perquè gairebé mai no n’hi ha als excedents dels hotels, i això els obliga a buscar la col·laboració directa dels productors. Dilluns mateix van rebre una donació de La Fageda.

La seva tasca és, en certa manera, molt semblant a la que ja fa el Banc dels Aliments, però, afegeixen, potser perquè les dimensions de la seva organització els ho permeten. Un pas més, atès que ofereixen no només aliments sinó una ració equilibrada. Molts bancs d’aliments europeus ja treballen d’aquesta manera.

Font: La Vanguardia

Posted in Notícies on març 12, 2013.

Comments are closed.