Bcn comparteix el menjar


“Convertir la resta en suma” segueix el vídeo de l’Ajuntament de Barcelona

L’ONG Nutrició sense Fronteres ha engegat a la ciutat el projecte “Barcelona comparteix el menjar”, pel qual recullen els excedents de restaurants i hotels i es reparteixen entre altres ONG i entitats com menjadors socials. El projecte fa mig any que funciona i ja s’han repartit 8.000 àpats.

Vídeo ‘BCN comparteix el menjar’

El context de crisi ha fet que els darrers temps augmenti la demanda de recursos alimentaris. Per garantir el dret universal a l’alimentació i alhora conscienciar del malbaratament, l’organització sense ànim de lucre Nutrició sense Fronteres ha posat fil a l’agulla amb la iniciativa “Barcelona comparteix el menjar”. Aquest projecte pioner consisteix a aprofitar els excedents alimentaris de restaurants i hotels de la ciutat de Barcelona per a diferents entitats com ONG o menjadors socials. “És un projecte d’aprofitament de recursos perquè no es malbarati el menjar i pugui arribar a les persones que el necessiten”, explica la directora de NSF, Mercè Vidal. El procediment és ben senzill: els “emissors” congelen els seus excedents i un cop per setmana, un equip de Nutrició sense Fronteres passa a recollir-los i distribuir-los entre les entitats beneficiàries.

Garantir la qualitat

“Nosaltres garantim la traçabilitat dels aliments”, explica Vidal. “Tenim cura d’etiquetar, pesar, posar la data en què s’han cuinat, les seves característiques. A més, fem anàlisis microbiològiques, de manera que n’assegurem la inoqüitat i la qualitat”. El que no es pot controlar, segueix explicant la directora de l’ONG, és la quantitat ni el tipus d’aliments donats. Davant això, el que es fa és “equilibrar” el que es rep amb els perfils dels receptors. A més, el fet que el menjar estigui congelat permet esperar noves remeses per acabar de compondre els menús. I és que Nutrició sense Fronteres també instrueix les entitats beneficiàries en nutrició, perquè facin un ús equilibrat dels aliments que reben. “Ens preocupava també que el que mengin els nostres nois sigui adequat per al seu desenvolupament i la seva salut”, comenta l’Estíbaliz, educadora del Centre Obert d’Aldees Infantils. Pel Xavier, encarregat de la secció d’alimentació de Bona Voluntat en Acció, els seus usuaris no haurien tingut “mai accés a aquest tipus de productes”. “Ells estan contents, i nosaltres encantats que entre tots fem que això no es perdi”.

Empreses solidàries

Entre les empreses que col·laboren en el projecte, hi ha el restaurant Atenea, els hotels Barceló (Raval i Sants) o Santiveri, que dóna una part de la seva producció. Ramon Ribes és el cuiner en cap del Barceló Sants i assegura que sempre “hi ha excedents” i que per tant, “cal ser responsables i que les empreses s’impliquin i tinguin en compte les persones, no només l’economia”. Segons el Pedro, també educador del Centre Obert, aquesta iniciativa, “a més de cobrir la necessitat que tenim, és una manera de conscienciar la societat que cal aprofitar els recursos”. Per ara, “Barcelona comparteix el menjar” es troba en fase de prova pilot. En els seus sis mesos d’existència, però, ha repartit 8.000 àpats i 1.700 racions de pa.

Font: Ajuntament de Barcelona

Posted in Notícies on març 26, 2013.

Comments are closed.