20 December, 2017

Com evitar el malbaratament alimentari en Nadal

1+

Actualment, a cada llar d’Espanya es tira una mitjana d’1,3 kg d’aliment a la setmana, això suposa una despesa de 4,2 euros a la setmana. Això vol dir que cada any, s’estaria, una quantitat de menjar valorat en uns 217 euros a cada casa. El malbaratament alimentari no només genera impactes econòmics sinó també mediambientals i socials, derivats de la contaminació associada a la producció dels aliments i en relació a les persones en situació de pobresa que segueixen sense accés a una alimentació suficient i saludable a Espanya.

 

 

El Nadal és l’època de l’any en la que més consumim i per tant també en la que més residus generem. En Nutrició Sense Fronteres lluitem per reduir la desigualtat alimentària amb iniciatives com #StopPlatsBuits.

Aquestes festes pren mesures contra el malbaratament alimentari i fes que siguin més justes i sostenibles amb aquests consells:

  •  Planifica les teves compres, l’ambient nadalenc incita a comprar més menjar de del compte, pensa que molts productes de nadal no consumits en aquestes dates poden caducar. D’aquesta manera les compres seran més eficients i tindràs la nevera i el rebost més ordenats.
  • Adapta les teves receptes als comensals, tingues en compte les seves edats i les quantitats que acostumen a menjar. I recorda que no és necessari afartar-nos, és més saludable menjar amb moderació.
  • Ajusta la grandària de les porcions als teus convidats, preparar plats massa grans farà que hi hagi risc de tirar més aliments.
  • Tingues en compte la teva salut i la dels teus convidats, dóna prioritat a la qualitat dels teus menús. Prepara plats més senzills: un primer amb verdures (amanides, cremes, sopes, verdures farcides, broquetes…) i un segon centrat en solament un tipus de carn o peix amb una bona guarnició de verdures o llegums. Les postres, millor si són amb fruita fresca i si prepares dolços tradicionals, pots reduir el sucre utilitzant edulcorants naturals com l’estevia. Tot suma per a convertir aquestes dates d’excessos en més saludables!
  • Si t’ha sobrat menjar o has cuinat més del compte, comparteix-lo amb els teus amics, familiars, veïns o altres persones, ells estaran encantats. Tingues una carmanyola preparada a casa o avisa amb temps perquè ells portin la seva. Si això no funciona, pots congelar les restes i consumir-les un altre dia.
  • Fixa un dia de la setmana per aprofitar les restes, pots utilitzar tots els aliments sobrants en receptes d’aprofitament delicioses i creatives.

Compartir en: