19 March, 2018

L’alimentació és una de les claus per a una bona salut

4+
  • La fam continua essent una de les 10 causes de mortalitat més importants al món.

  • Actualment, ens enfrontem a una doble càrrega de malnutrició que inclou la desnutrició i la obesitat, dos problemes de nutrició molt diferents però que provoquen problemes de salut greus per a les persones.

 

Aquest any el Dia Mundial de la Salut, se centra en la cobertura sanitària universal (CSU), que consisteix en assegurar-se que totes les persones puguin rebre serveis sanitaris de qualitat, en el lloc i el moment que els necessitin, i sense haver de passar dificultats econòmiques.

Ningú hauria d’haver de triar entre una bona salut i necessitats vitals, i actualment, segons dades de la OMS, al menys la meitat de la població mundial no pot rebre serveis de salut essencials.

L’alimentació està estretament lligada a la salut. Segons la OMS, quasi una de cada tres persones al món pateix almenys una forma de malnutrició: pes per sota del normal, retràs del creixement, deficiències de vitamines i minerals, sobrepès o obesitat, i malalties no transmissibles relacionades amb l’alimentació.

 

Dues alumnes d'una de les escoles del projecte Piecitos Colorits, al costat de l'horta sostenible que han construït.
Dues alumnes d’una de les escoles del projecte Piecitos Colorits, al costat de l’horta sostenible que han construït.

 

Les repercussions econòmiques, socials i mèdiques són greus i duradores, ja que la nutrició deficient no afecta solament a la nostra capacitat individual, sinó també al potencial de països sencers.

En noves dades del setembre del 2017, la OMS i l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) alerten que torna a créixer la fam al món, impulsada pels conflictes bèl·lics i el canvi climàtic. Actualment, 815 milions de persones pateixen gana, amb milions de nens amenaçats per la malnutrició.

En el dia d’avui, des de Nutrició Sense Fronteres (NSF) volem reivindicar l’alimentació com a dret universal, abordant les desigualtats que hi ha en matèria nutricional d’acord als drets humans i des de la perspectiva de la cooperació, formació i capacitació, promovent l’ús equilibrat dels recursos alimentaris i la solidaritat entre els pobles.

A la nostra entitat centrem l’activitat en la sobirania alimentària, la sostenibilitat dels sistemes alimentaris, la seguretat alimentària i la gestió òptima dels recursos que respecti el medi ambient.

 

Menjar recollit en el projecte BCN Comparteix el Menjar
Menjar recollit en el projecte BCN Comparteix el Menjar.

 

Treballem en projectes de cooperació internacional al desenvolupament, projectes d’acció social i campanyes de sensibilització i incidència:

 

Si vols saber-ne més dels nostres projectes, pots subscriure’t a la nostra newsletter, fer-te soci/a o voluntari/a, o apuntar-te a les estades solidàries. Anima’t!

Compartir en: