16 February, 2018

L’alimentació, punt de partida per a la Justícia Social

0

 

  • Sense la opció a una bona alimentació de cada un dels habitants del planeta i sense l’accés als aliments per part dels col·lectius en risc d’exclusió social, mai arribarem a la Justícia Social.

 

  • A Nutrició Sense Fronteres, creiem que l’alimentació és un dret universal i, a la vegada, una de les condicions per arribar a la Justícia Social. És per això que, a través de la lluita contra la malnutrició, intentem apoderar en nutrició a aquells que més ho necessiten i proporcionar-los les eines i els recursos per aconseguir un món més just.

 

Avui és el Dia Mundial per la Justícia Social, i què es vol celebrar concretament aquest dia?

El concepte de Justícia Social fa referència a la repartició justa i equitativa dels béns socials. En una societat amb Justícia Social, els drets humans són respectables i els col·lectius en risc d’exclusió social compten amb oportunitats de desenvolupament. Aquest terme és utilitzat per reforçar la idea de la lluita contra la distribució de la desigualtat dels béns i serveis essencials.

Una alimentació suficient és un dels pilars bàsics de la Justícia Social. En la societat actual, la majoria de la població no té la oportunitat de triar lliurement com portar una alimentació adequada. El prejudici que suposa no poder disposar d’una alimentació suficient i saludable es tradueix en una de les primeres causes de malaltia i de pèrdua de qualitat de vida, pels individus i per la societat en general.

La missió de la ONG Nutrició Sense Fronteres es contribuir a eradicar les desigualtats en matèria nutricional al món. Per aconseguir-ho treballem amb professionals en l’àmbit sanitari i social i amb persones que pateixen necessitats alimentàries. Alguns dels projectes que desenvolupem a la nostra entitat per contribuir a la causa són:

  • Programa d’assistència a la desnutrició materno-infantil a la República de Gàmbia: la nostra feina a Gàmbia consisteix en realitzar cribatges nutricionals a les comunitats per valorar nutricionalment als/les nens/es i d’aquesta manera poder seguir el seu desenvolupament. Comptem amb dos Centres de Recuperació i Educació Nutricional (CERN) en els que ingressem aquells/es nens/es menors de cinc anys que pateixen desnutrició aguda severa. Durant el seu ingrés, formem a les mares en matèria de nutrició per tal que a la tornada al poblat tinguin els coneixements suficients per poder continuar adquirint una dieta saludable. A més, portem a terme un projecte de promoció de cultius sostenibles i consum de plantes locals d’alt contingut nutricional que s’ha materialitzat en la creació de quasi 100 horts comunitaris. Des que la ONG treballa a Gàmbia ja han estat més de 4.200 els/les nens/es que han estat recuperats de desnutrició aguda severa.
Dones en una sessió formativa al CREN de Basse
Dones en una sessió formativa al CREN de Basse
  • BCN comparteix el menjar: l’objectiu d’aquest projecte és protegir el dret universal a l’alimentació de la ciutadania de Barcelona en risc d’exclusió social i reduir el malbaratament alimentari. Setmanalment es recull l’excedent de menjar cuinat, provinent dels grans hotels i empreses alimentàries de la ciutat i es distribueixen als centres beneficiaris. Des del 2012, any en què es va llençar el projecte, s’han recuperat i distribuït satisfactòriament més de 159 tones de menjar cuinat a entitats socials, beneficiant així a més 400.000 persones a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Beneficiaris del projecte Barcelona Comparteix el Menjar
Beneficiaris del projecte Barcelona Comparteix el Menjar
  • Intervenció nutricional en el programa Piecitos Colorados: l’objectiu d’aquest projecte és millorar l’estat nutricional dels nens i nenes de les escoles Llatinoamericanes adherides al programa. Les escoles es troben en zones rurals amb escassos recursos. La nostra feina és elaborar una Guia Nutricional per la formació dels/les nens/es dirigida a mestres de les escoles Piecitos Colorados per ajudar-los en l’educació de l’alumnat i les seves famílies en temes de nutrició equilibrada, higiene i seguretat alimentària.

 

  • Nens d'una de les escoles del projecte Piecitos Colorits en l'hort comunitari
    Nens d’una de les escoles del projecte Piecitos Colorits en l’hort comunitari

Compartir en: