2 May, 2018

“Mi transición Nutricional” de Lluís Serra

2+

El proper 7 de maig de 2018 es presenta el nou llibre de Lluís Serra Majem, president  l’ONG Nutrició Sense Fronteres. En el llibre titulat “Mi Transición Nutricional. La Dieta Mediterránea”, s’exposen temes com l’impacte de la nutrició actual en el nostre sistema. El llibre serà presentat al Club LA PROVINCIA (León y Castillo, 39 – Las Palmas de Gran Canaria), amb les intervencions de:

  • El Conseller de Sanitat del Govern de Canàries, José Manuel Baltar Trabazo
  • El Conseller del Sector Primari i Sobirania Alimentària del Cabildo de Gran Canària, Miguel Hidalgo
  • L’autor, Lluís Serra Majem

 

mi transicion

 

Què ens explica l’autor?

Per una banda, el sistema alimentari actual ens proporciona aliments de qualssevol part del món, mitjançant la globalització i els canvis socioculturals i tecnològics. Per altra banda, també s’estan explotant els recursos (agrícoles, ramaders…) i, sobretot, es consumeixen aliments ultra processats elaborats per les multinacionals. Totes aquestes accions tenen una sèrie de conseqüències irreparables: l’erosió dels sistemes alimentaris tradicionals, la pèrdua de dietes tradicionals, el deteriorament dels indicadors de salut pública i un impacte mediambiental amb clares conseqüències en el canvi climàtic.

Per tal de poder fer front a aquestes terribles conseqüències, s’ha  d’intentar fluir?? a nivell global mitjançant projectes locals i, amb això, la dieta mediterrània emergeix com un model alimentari únic pels seus beneficis sobre la salut i la seva sostenibilitat. La nutrició està en una fase de “transició nutricional” perquè a nivell global ha patit grans canvis. Va començar com una disciplina que es preocupava de les deficiències nutricionals (d’aliments, nutrients o energia), no obstant, avui en dia el problema i la causa de diverses malalties són els excessos (energia, sucres i greixos). Per aquest motiu, Lluís Serra porta 35 anys treballant amb temes relacionats amb la nutrició i promovent la dieta mediterrània, el qual li ha permès veure grans avanços en la matèria.

Els hàbits en els quals ens eduquem i el nostre paper com a consumidors poden donar solució als problemes de contaminació, a la desigualtat i a la globalització. També, la sostenibilitat, que en l’àmbit de la nutrició consisteix en part a tornar al de sempre (menjar productes propers, autòctons i de temporada), pot donar resposta a aquests problemes. Per això parlar de nutrició és parlar de mediambient, ja que segons l’origen dels aliments, la seva producció i el seu consum poden causar més o menys dany mediambiental.

Compartir en: